Historie
Den portugisiske hesterace Lusitano har sin oprindelse på den Iberiske halvø. De oprindelige hesteracer blev kaldt forskellige navne alt efter hvilken landsdel de tilhørte, da halvøen blev opdelt i Portugal (vest) og Spanien (øst), blev også hestene opdelt i primært to nye racer.
Den vestlige del af øen, den gang kaldet Lusitania, blev hestene kaldt Lusitano for hankøn, Lusitana for hunkøn – senere blev det korrekte navn, som nu bruges i stambogen Puro Sangue Lusitano (PSL) altså frit oversat: ren fuldblods portugiser og i daglig tale Lusitano. Den anden er Pura Raza Española (P.R.E.), deres tæt beslægtede søsterrace.
Læs min artikel: Den Iberiske hest's historie
Avlskrav
Standard for racen Lusitano
Lusitano type:
Lusitano hesten er en middelkraftig hest, ca. 500 kilo. Alle kropsafsnit er af middel længde og danner til sammen et afrundet - subkonvekst - helhedsindtryk, fra næseryggen over halsen til krydset og den lavt ansatte hale. Formatet er kvadratisk, dvs. mankehøjden svarer til kropslængden målt fra bovspids til sædebensknude.
Lusitano middelhøjde:
Hingste 1,60 m. Hopper 1,55 m.
(målt i stangmål ved 6 års alder):
Lusitano lød/farve:
Mest udbredt er skimlet og brun i alle afskygninger. Også sort, fuks, gul, blak (musegrå), isabellafarvet, palomino, cremello, albino og hvid forekommer.
Lusitano temperament:
Ædel, generøs og modig. Vågen og opmærksom, men altid lærenem og samarbejdsvillig.
Lusitano bevægelse:
Livlig, smidig og fremadsøgende med højt løft. Yderst behagelig for rytteren.
Lusitano brugsegenskaber:
Lusitano heste har en medfødt evne til at koncentrere sig og er særlig velegnet til den høje skole. Racens store mod og samarbejdsvilje har op gennem historien gjort den til den foretrukne hest til brug i krig (nærkamp) og siden til jagt, tyrefægtning og arbejde med kvæg.
Lusitano hestens hoved:
Velproportioneret, af middel længde, med fine og tørre linjer. Underkæben er ikke særlig fremtrædende, mens ganascherne er forholdsvis lange. Profilen er let buet (subkonveks), panden hvælvet mellem øjenbrynsbuerne. Øjnene er store og mandelformede, levende og meget udtryks- og tillidsfulde. Ørerne er af middel længde, slanke og udtryksfulde.
Lusitano hals:
Middellang, buet. Manen finthåret og særdeles veludviklet. Overgangen mellem hals og hoved er fintformet. Halsen er bred ved basis og velansat mellem skuldrene. Lansemærket er ikke udpræget.
Lusitano manke:
Lang og velmarkeret, danner en harmonisk overgang mellem hals og ryg. Højere end krydset (ikke overbygget). Hos voksne hingste kan mankestykket være dækket af fedtvæv, men det er altid tydeligt adskilt fra skulderen.
Lusitano bringe:
Af af middel bredde, dyb og muskuløs.
Lusitano brystkasse:
Veludviklet, lang og dyb. Ribbenene er let hvælvede og skråt indsat i rygsøjlen (elliptisk tværsnit), så der dannes en kort og udfyldt flanke.
Lusitano skulder:
Lang, skrå og muskuløs.
Lusitano ryg:
Velformet og horisontal, udgør en harmonisk forbindelse mellem manke og kryds.
Lusitano lændestykke:
Kort, bredt, muskuløst og let afrundet (konvekst). Forbundet med både ryg og kryds, så de til sammen danner en flydende og harmonisk linje.
Lusitano kryds:
Kraftigt og afrundet, velproportioneret og let hældende. Set fra siden er det konvekst og harmonisk med et ringe markeret hoftehjørne (elliptisk tværsnit). Haleansats og -føring følger i forlængelse af krydsets afrunding. Halen består af langt, fyldigt og silkeagtigt hår.
Lusitano lemmer:
Forlemmerne er muskuløse og velformede.
Overarmen er lige og muskuløs med albuen vel inde under kroppen.
Underarmen lodret og muskuløs.
Forknæene store og tørre.
Forpiben er lang og tør med tydeligt markerede sener.
Kodeleddet er forholdsvis stort og tørt, med sparsomt hovskæg.
Koden er relativt lang og skrå.
Hovene er af god kvalitet, velformede og velproportionerede, smalle i dragterne og kronranden kun svagt markeret.
Baglåret er kort og konvekst.
Overlåret er muskuløst, forholdsvis kort og vinklet således, at knæleddet er i samme lodrette plan som hoftehjørnet.
Underlåret er relativt langt og vinklet, så haseleddet er i samme lodrette plan som sædebensknuden.
Haserne er brede, kraftige og tørre.
Bagbenenes led danner til sammen lukkede vinkler.
Lusitanoen bedømmes efter følgende pointsystem:
Dansk Engelsk Portugisisk Point
Hoved og hals Head & Neck Cabeça e pescoço 1,0
Skulder og manke Shoulder & Withers Espádua e garrote 1,0
Bringe og brystkasse Chest & Ribcage Peitoral e costado 1,0
Ryg og lænd Back & Loins Dorso e rim 1,5
Kryds Croup Garupa 1,0
Lemmer Legs Membros 1,5
Helhed Set of forms Conjunto de formas 1,5
Bevægelser og gang Movements & Gaits Andamentos 1,5
Total: 10
Kriterier for pointgivning Criterion of the punctuation Critério da pontuação Point
Perfekt Perfect Perfeito 10
Excellent Excellent Excelente 9
Rigtig godt Very good Muito Bom 8
Godt Good Bom 7
Acceptabelt Acceptable Aceitável 6
Jævn Average Regular 5
Dårligt Bad Mau 3 & 4
Meget dårlig Very bad Péssimo 0 til 2
APSL
Lusitano hesteracen er (en af) Portugals nationale hesteracer og derfor sker al registrering af Lusitano heste og avl i Portugal og igennem raceforbundet Associacäo Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano, forkortet APSL. Oversættelse af navnet giver noget i stil med Foreningen af Portugisiske avlere af den rene Portugisiske race – Lusitano.
Besøg APSL’s hjemmeside LINK http://www.cavalo-lusitano.com/
Stambog
Lusitano stambogen er en lukket stambog siden 1965, indtil da delte P.R.E. og Lusitano stambog. Derfor er de den dag i dag stadig tæt beslægtede. Racen mener man dog er en af de ældste kendte rideheste og de kan spores beviser på deres eksistens helt tilbage fra 20.000 f.Kr.
O Livro Genealógico
APSL fører stambogen - O Livro Genealógico, som er opdelt i Livro de Nasimentos (afkom) og Livro de Adultos (voksne/avlsgodkendte). Deres registrering ændrer sig så, når eller hvis de bliver avlsgodkendte.
For at en hest kan kaldes for racen Puro Sangue Lusitano og føres i stambogen og derved får Blue book/Blåt hestepas, skal det enten være et føl eller unghest der er registreret i Livro de Nasimentos. For at føllet kan blive registreret der, skal begge forældre være registreret/avlsgodkendte i Livro de Adultos.
Når disse registrerede Lusitano heste bliver 3 år kan de avlsgodkendes og registreres i Livro de Adultos, men de fleste venter til de er ældre.
Lusitano hestene står registreret i stambøgerne med chip nr, blodprøve, eksteriør beskrivelse og stamtavle 3 led tilbage, blodlinie procenter og evt. kåringspoint.
APSL Online
På APSL's online stambog, kan man finde en side for hver hest der er registreret og klikke sig videre til alle de heste der er i dennes stamtavle og se alle eventuelle afkom.
Læs min guide til: APSL Online
|